In deze tutorial wordt uitgelegd hoe je een link kan maken naar een andere pagina, website of een bestand.

Het kan gebeuren dat je in je tekst een link wil maken naar een andere pagina of website of een betand.

• Een andere pagina op je website
  • Een andere website
  • Een bestand (pdf bijvoorbeeld)

Hiervoor heb je twee dingen nodig. Iets dat de link gaat vormen (vaak een tekst, soms een afbeelding) en iets om naartoe te linken (een andere pagina op je website bijvoorbeeld).

Link maken naar een pagina op je website of een andere website

Selecteer de tekst of de afbeelding die de link moet vormen en klik met rechts op deze selectie. Kies in het keuzelijstje dat verschijnt voor ‘Insert/Edit Link’.

dropdown insert link

Er opent een pop-up venster.

link maken

Als je naar een andere website wilt linken kan je de url van die website in het vak achter ‘URL’ typen (of plakken). Selecteer vervolgens bij ‘Target’ de optie ‘Open in new window’ om ervoor te zorgen dat de andere website in een nieuw tabblad opent. Dit hoeft niet als je op je eigen site blijft.

Wil je naar een andere pagina op je website linken dan heb je twee opties:

1. Je kan linken naar een pagina via het Menu.
  2. Je kan linken naar een artikel via Content.

Kies als het kan voor een link via het menu. Lukt dat niet, gebruik dan de content. Hier word die manier van linken behandeld, maar linken via de Content werkt hetzelfde.

Klik op het mapje om het mapje te openen.

Open de map van het menu (meestal het Hoofdmenu) en selecteer het menu-item waar je naartoe wilt linken. Het kan zijn dat je binnen het hoofdmenu nog een mapje moet openen om op het juiste niveau te komen.

Klik op Insert om de link op te slaan.

Vergeet het artikel niet op te slaan om de wijzigingen in het artikel vast te leggen.

Link maken naar een bestand

Plaats je cursor op de plek waar je de link naar het bestand wilt maken. Klik op het icoontje ‘Insert/Edit file’ of klik rechts en selecteer ‘Insert/Edit file’.

icon insert link

Er opent een pop-up venster.

file manager

In het onderste gedeeltes selecteer je het bestand waarnaar je wilt linken. Over het algemeen zal dit een PDF zijn. Je kan een PDF op dezelfde manier uploaden als een afbeelding (door op het Upload icoon te klikken en vervolgens via de knop Browse op je computer te zoeken). Ook hier geld dat het bestand niet groter mag zijn dan 1 Mb.

Als je het bestand aanklikt in de middelste kolom krijg je de vraag “Replace the file link text with the file name?” of te wel wil je de naam van het bestand gebruiken als de tekst voor de link. Kies No zodat je zelf een tekst op kan geven.

In het bovenste gedeelte van het scherm kan je een aantal dingen instellen.

settings

Bij ‘Tekst’ vul je de tekst in die de link gaat vormen, bijvoorbeeld “Download hier onze prijslijst”.

‘Target’ selecteer je wat er moet gebeuren als er op de link geklikt wordt. Kies hier voor ‘Open in new window’ om het bestand (indien mogelijk) in een nieuw venster te openen of ‘Download’ als het bestand meteen gedownload moet worden.

Bij Layout kan je kiezen extra informatie in de link op te nemen. Je kan de volgende opties selecteren door ze aan te vinken:

• Icon laat een icoon zien van het bestandstype.
  • Text laat de tekst voor de link zien.
  • Size laat zien hoe groot het bestand is in Kb’s
  • Date laat de datum zien wanneer het bestand is geüpload

Door op de ronde pijltjes bij ‘Size’ en ‘Date’ te klikken kan je de waarde verversen.

Je kan een blokje in deze rij oppakken en verplaatsen om de volgorde aan te passen.

Klik op Insert om de link in het artikel te plaatsen.

Vergeet het artikel niet op te slaan om de wijzigingen in het artikel vast te leggen.

Tips

• Zorg ervoor dat een link naar een andere website altijd in een nieuw venster/tabblad ('Open in new window') opent.
  • Als je wilt dat een bestand meteen gedownload wordt, selecteer dan bij Target 'download' in plaats van 'open in new window'.
  • De tekst die je in de link gebruikt draagt bij aan het resultaat in zoekmachines van de pagina waar je naartoe linkt. Zorg dus dat het trefwoord van die pagin in de link voor komt.