Grazend nijlpaard aan de waterkant

Dit is het verhaal van Huberta, een nijlpaard dat op een dag besloot te gaan lopen, zonder zich van iets of iemand wat aan te trekken. Haar reis eindigde 1600 kilometer, 122 meertjes en 3 jaar later.

In november 1928 besloot Huberta (die eerst Hubert genoemd werd omdat men dacht dat ze een mannetje was) haar drinkplaats in het St. Lucia reservaat te verlaten en een stukje te gaan lopen. Waarom ze dit deed is nog steeds onbekend.

Haar tocht naar het zuiden heeft 3 jaar geduurd. Daarbij heeft ze rivieren en spoorwegen overgestoken, en is ze door velden, golfbanen en steden gelopen. Soms bleef ze een tijdje in een rivier of meertje, maar na verloop van tijd ging ze toch weer aan de wandel. De Dierentuin van Johannesburg heeft geprobeerd haar te vangen, maar dit is niet gelukt. Tijdens haar ontsnapping heeft Huberta fotografen de boom in gejaagd en werden journalisten in modderpoelen geduwd. Na het ongeval besloot het Natal Provincial Council haar te beschermen.

Een van Huberta's meest bekende optredens is toen ze op 1 april op de veranda van de Durban Country Club opdook en behoorlijk wat paniek bezorgde onder de gasten. Ze verdween vervolgens via de golfbaan naar de stad waar ze later gevonden werd in het portiek van de apotheek in West Street.

Naast haar beschermde status werd Huberta door sommige ook gezien als heilige. Ze bracht zo veel tijd door in heilige Zulu-poelen dat de Zulu’s geloofde dat ze in verbinding stond met de Grote Koning Sakha. Ze werd aanbeden door de Indiase bevolking die zelfs een geit offerde in haar eer. De Pondon mensen geloofden dat zij een reïncarnatie was van een beroemde witchdoctor, terwijl de Xhosa dachten dat ze een reïncarnatie van een beroemde krijger was.

Haar reis kwam uiteindelijk ten einde toen 3 boeren haar neerschoten terwijl ze in de Keiskamma rivier zwom. Haar lichaam is uit de rivier gehaald en is nu opgezet te zien in het Amathole Museum in King William's Town.

 

Het afgebeelde nijlpaard is niet Huberta. In verband met auteursrechten kunnen wij geen foto van de echte Huberta gebruiken.

Top