Fiona's verhaal

Het verhaal van Fiona begint al voor haar geboorte. Zij was namelijk het eerste nijlpaard dat met behulp van een echografie te zien was in de buik van haar moeder. Daarnaast was ze ook nog het eerste kalfje dat in de afgelopen 75 jaar werd geboren in de Cincinnati Zoo, waar ze nu verblijft.

De geboorte van Fiona is de voornamelijkste reden dat ze nu zo bekend is. Fiona was namelijk, op 24 januari 2017, 6 weken te vroeg geboren. Ze was daarnaast ook nog veel te licht met een gewicht van 13 kilogram. Normaal gesproken licht het geboortegewicht van nijlpaarden tussen de 25 en de 54 kilogram, een stuk zwaarder dus. Ze is daarmee het kleinste nijlpaardje ooit dat heeft overleefd.

Na haar geboorte kon Fiona nog niet zelf staan. Ze kon dus niet naar haar moeder lopen voor voeding. Dit heeft ertoe geleid dat de moeder van Fiona gemolken moest worden en dat ze met een fles gevoerd moest worden. Nog nooit eerder was een nijlpaard gemolken.

Een maand na haar geboorte begonnen Fiona's tandjes door te komen en weigerde ze elke fles die haar toegereikt werd. Door het tekort aan voeidng dreigde het nijlpaardje uit te drogen. Met behulp van Cincinatti Children's Hospital is een katheter aangebracht die zo de voedingstoffen het lichaam in kon brengen. In februari was Fiona al sterk genoeg om haar eerste stappen te zetten. Het duurde tot juni van dat jaar totdat ze op het normale gewicht zat van nijlpaarden van haar leeftijd.

In mei 2017 is Fiona geïntroduceerd aan het publiek. Tegenwoordig is ze een heuse social mediaster. Ze is vaak terug te zien op het Instagram account van haar verblijfplaats, de Cincinnati Zoo. Misschien herken je de plaatjes zelfs wel. Het meest bekend zijn de foto's waarop Fiona een kus door het glas deelt met een kleuter en de foto van een huwelijksaanzoek, waar Fiona op de achtergrond als "photobomb" te zien is.

 

Top